Ιστορία Συλλόγου

Οι αρχές και η φιλοσοφία του συλλόγου

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας ιδρύθηκε στα τέλη του 2003, ως επιστέγασμα της προσπάθειας να βρουν ξανά οι πολυάριθμοι φίλοι του πνευματικού αυτού αθλήματος ένα φιλόξενο χώρο για να ασχοληθούν, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχαγωγικά, με το σκάκι.

Το σκάκι δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι ένα πνευματικό άθλημα που συνδυάζει στοιχεία επιστήμης και τέχνης. Διέπεται από πολυπλοκότητα, αντικειμενικότητα, έλλειψη τύχης.

Στην αρχαιότητα και την αναγέννηση θεωρούνταν τρόπος αύξησης της πνευματικής ισχύος, στην Σοβιετική Ένωση ήταν μέσο για την άνοδο της πολιτιστικής και μορφωτικής στάθμης, στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ αξιοποιήθηκε για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η αξία του ως εξαιρετικού παιδαγωγικού μέσου.

Ο μεγάλος Αυστριακός λογοτέχνης Στέφαν Τσβάιχ – που τιτλοφόρησε το τελευταίο του αριστούργημα – «Σκακιστική νουβέλα» – έλεγε ότι αδικούμε το σκάκι όταν το ονομάζουμε παιχνίδι και αναρωτιόταν: «Δεν είναι άραγε μια επιστήμη κι αυτό, μια τέχνη, κάτι μετέωρο ανάμεσα στα δύο;».

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της μοντέρνας τέχνης στον 20ου αιώνα, ο ζωγράφος Ανρί Μαρσέλ Ντυσάν, θεωρούσε το σκάκι ως μια αυτοτελή μορφή τέχνης. Μάλιστα σημείωνε ότι η ομορφιά στο σκάκι είναι πιο κοντά στην ομορφιά της ποίησης παρά της ζωγραφικής. Διαμαρτύρονταν ότι η αγωνιστική πλευρά του σκακιού, το οποίο χαρακτήριζε «βίαιο σπορ», σκίαζε την αισθητική του.

Η αθλητική πλευρά του σκακιού υπογραμμιζόταν ιδιαίτερα από τον «πρύτανη» της σοβιετικής σκακιστικής σχολής, παγκόσμιο πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ, που προσέδιδε εξέχουσα σημασία στη φυσική προετοιμασία.

Στα παραπάνω στοιχεία φαίνεται η κοινωνική διάσταση του σκακιού, τα ιδιαίτερα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του που εκτόξευσαν τη δημοφιλία του στο πέρασμα των αιώνων και θεμελιώνουν το αίτημα για την στήριξή του από το κράτος καθώς και την ανάγκη να βασίζεται σε δραστήριους και υγιείς συλλόγους.

Το σήμα του ΣΟΝΦ σχεδιασμένο από τον φιλαδελφειώτη γραφίστα Δημήτρη Ζώη

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο ΣΟΝΦ έχει αναδειχθεί σε ένα από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην Αττική με πανελλαδική αναγνώριση. Φιλοξενείται σε χώρο που ευγενικά έχει παραχωρήσει ο Δήμος με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Είχε δραστήρια παρέμβαση και συμβολή στη διοίκηση του ελληνικού σκακιού. Εδώ ξεχωρίζει η θετική άσκηση της προεδρίας της ΕΣΣΝΑ από τον Οδυσσέα Βαζελάκη, πρόεδρο του ΣΟΝΦ. Τρία μέλη του, οι Οδυσσέας Βαζελάκης, Νίκος Σερετάκης και Νίκος Μπαλάσκας διετέλεσαν μέλη του της ΕΣΟ.

Ο ΣΟΝΦ τοποθετήθηκε για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, καυτηρίασε τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και την κατηγοριοποίηση των αθλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια δεκαετία η κρατική επιχορήγηση στην ΕΣΟ υποδεκαπλασιάστηκε, ενώ ο ΣΟΝΦ μόλις δύο χρονιές έλαβε κάτι ψίχουλα ως επιχορήγηση από τη ΓΓΑ ενώ μία ακόμη χρονιά εγκρίθηκε ένα ποσό το οποίο ωστόσο δεν του αποδόθηκε γιατί θεωρήθηκε … ευτελές! Αντέδρασε σε αρνητικές αποφάσεις της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ, αντιτάσσεται σε εξωαγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια για τις διοργανώσεις.

Ο ΣΟΝΦ διατηρεί ιστοσελίδα που ενημερώνεται τακτικά, αξιόλογη βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς. Η ψηφιοποίηση πολύτιμων εκδόσεων που έχουμε συγκεντρώσει καθώς και του τεράστιου αρχείου παρτίδων των τουρνουά της ΕΦΕΤ αποτελούν προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ώστε να διασφαλιστεί υλικό σημαντικής ιστορικής αξίας.
Από τις τάξεις του πέρασαν παίκτες που έχουν αγωνιστεί με εθνικές ομάδες:

  • Σπύρος Λοβέρδος: υπήρξε η ψυχή του σκακιστικού τμήματος της ΕΦΕΤ και των μεγάλων της τουρνουά τη δεκαετία του 1980. Πήρε μέρος στην σκακιστική Ολυμπιάδα της Μόσχας του 1956. Σημείωσε 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες στην 3η σκακιέρα. Έχει επίσης πάρει μέρος σε Βαλκανιάδες με την Εθνική μας. Μια παρτίδα του απέναντι σε ένα θρυλικό αντίπαλο: Σπύρος Λοβέρδος – Παλ Μπένκο, Ελλάδα – Ουγγαρία Ολυμπιάδα 1956 (Μόσχα).
  • Αλέξης Μανάγιας. 3 συμμετοχές σε σκακιστικές ολυμπιάδες τυφλών (1992, 1996 και 2008 όπου σημείωσε αντίστοιχα 1/5, 3,5/5 και 3,5/9)
  • Γιώργος Καλογριδάκης: Αγωνίστηκε στηνΣκακιστική Ολυμπιάδα νέων κάτω των 16το 2012 όπου η εθνική μας ομάδα βγήκε 6η, ι

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στοιχεία για τις συμμετοχές τους και τα αποτελέσματά τους στους παρακάτω συνδέσμους Σπύρος Λοβέρδος -Αλέξης Μανάγιας -Γιώργος Καλογριδάκης
Το μυστικό της πορείας του ΣΟΝΦ δε βρίσκεται στους υλικούς πόρους: αυτοί ποτέ δεν υπήρξαν αρκετοί. Χρόνια τώρα ο σύλλογος αναπτύσσει την δραστηριότητά του με μηδανιμούς προϋπολογισμούς.
Η δύναμη του ΣΟΝΦ βρίσκεται στην ανιδιοτελή προσφορά που καθημερινά δίνει σημαντικό μέρος των μελών του. Ο ΣΟΝΦ από την ίδρυσή του επιδιώκει τη συνεργασία με το Δήμο, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους άλλους συλλόγους και σωματεία της πόλης μας.