Χρονολόγιο του Φιλαδελφειώτικου σκακιού και του ΣΟΝΦ

 • Ιδρύεται το Σκακιστικό Τμήμα του ΑΟΝΦ

  Η σκακιστική ομάδα του ΣΟΝΦ πρωταγωνίστησε επί χρόνια στη Β εθνική. Είχε πολυάριθμες συμμετοχές σε τελικές φάσεις των ατομικών πρωταθλημάτων ανδρών, νέων, νεανίδων και προεφήβων, δύο συμμετοχές σε προεθνικές ομάδες νέων. Δεκάδες παιδιά και νέοι παρακολουθούσαν εντελώς δωρεάν τα διάφορα προπονητικά του τμήματα

 • Άνοδος στην Β Εθνική Κατηγορία

  Διοργανώνονται για πρώτη φορά οργανωμένες προπονήσεις με τον αείμνηστο Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην μετέπειτα ανάπτυξή του τμήματος.

 • Σκακιστική Ολυμπιάδα

  Το σκακιστικό τμήμα διοργανώνει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει αγώνες της Σκακιστικής Ολυμπιάδας που για πρώτη φορά διοργανώνονταν στην χώρα μας. Από μεριάς του ΔΣ του ΑΟΝΦ την αποστολή συνοδεύει ο αείμνηστος Λάζαρος Αρτοποιάδης που έκτοτε και μέχρι το θάνατό του το 2013 έμεινε σταθερός υποστηρικτής της σκακιστικής ομάδας του ΑΟΝΦ και του ΣΟΝΦ.

  Ο ΑΟΝΦ συμμετέχει στο 1ο Πανελλήνιο Εφηβικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στην προκριματική φάση

 • Η νεανική ομάδα αναδείχνεται πρωταθλήτρια Αττικής

  Η νεανική ομάδα αναδείχνεται πρωταθλήτρια Αττικής στο διασυλλογικό πρωτάθλημα νέων.

  Ο Νίκος Μπαλάσκας προκρίνεται στην ημιτελική φάση του 17ου ατομικού πρωταθλήματος νέων και στη συνέχεια στους πανελλήνιους τελικούς στην Κάλυμνο. Κατατάσσεται 8ος

  Με πρωτοβουλία του συλλόγου για πρώτη φορά διεξάγεται διασυλλογικό πρωτάθλημα προεφήβων, που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πετυχημένους και αναγνωρισμένους διασυλλογικούς θεσμούς τις δεκαετίες 80-90. “Πατέρας” της ιδέας ο Παναγιώτης Μπαλωμένος.

 • Η εφηβική ομάδα του ΑΟΝΦ χρίζεται εκ νέου πρωταθλήτρια Αττική

  Η εφηβική ομάδα του ΑΟΝΦ  χρίζεται εκ νέου πρωταθλήτρια Αττικής αφήνοντας πίσω τα φαβορί (Παγκράτι, Καλλιθέα) και συμμετέχει  στην τελική φάση του πανελληνίου διασυλλογικού πρωταθλήματος νέων που πραγματοποιείται στην Ηγουμενίτσα 28-30/12.

  Ο ΑΟΝΦ συμμετέχει στο 1ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Γυναικών Αττικής (8/3-5/6)

  6/7-12/7 Η Ντίνα Σερετάκη αγωνίζεται στους τελικούς του 10ου πρωταθλήματος νεανίδων όπου καταλαμβάνει την 16η θέση μεταξύ 28

  28/7-7/8 Ο Νίκος Σερετάκης προκρίνεται και αγωνίζεται στην τελική φάση του 19ου ατομικού πρωταθλήματος νέων στην Πρέβεζα. Κατατάσσεται 18ος στους 30

 • Ο Νίκος Σερετάκης προκρίνεται και αγωνίζεται στην τελική φάση του ατομικού πρωταθλήματος νέων

  Ο Νίκος Σερετάκης προκρίνεται και αγωνίζεται στην τελική φάση του ατομικού πρωταθλήματος νέων  που πραγματοποιείται στην Αθήνα

  Απονέμεται ο τίτλος του Διεθνή Διαιτητή στον Οδυσσέα Βαζελάκη, μετέπειτα πρόεδρο του ΣΟΝΦ.

  Η Ευμορφία Κοντιώτη σκοράρει 7/7 με την ομάδα του ΑΟΝΦ στη σκακιέρα της νεανίδας στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας.

  Ο Νίκος Σερετάκης βγαίνει πρώτος στο Σκακιστικό Πρωτάθλημα του Δήμου Αθηναίων, στην κατηγορία των νέων.

 • Η Ντίνα Σερετάκη κατακτά τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων

  Η Ντίνα Σερετάκη κατακτά τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων που έγινε στο ΣΕΦ.

 • Ο Λουκάς Κονιστής προκρίνεται και αγωνίζεται στην τελική φάση του Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Προεφήβων

  Ο Λουκάς Κονιστής προκρίνεται και αγωνίζεται στην τελική φάση του Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Προεφήβων που πραγματοποιείται στη Δράμα

 • Ο ΑΟΝΦ “Άτταλος” αποφασίζει την διακοπή της λειτουργίας του σκακιστικού τμήματος που τότε αγωνιζόταν στην Γ Εθνική.

  Ο ΑΟΝΦ “Άτταλος” αποφασίζει την διακοπή της λειτουργίας του σκακιστικού τμήματος που τότε αγωνιζόταν στην Γ Εθνική.

  Αμέσως οι παίκτες της ομάδας λαμβάνουν την πρωτοβουλία  για τη δημιουργία του ΣΟΝΦ και στα τέλη της  ίδιας χρονιάς εγκρίνεται το καταστατικό του (6856/03 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών)

 • Ο ΣΟΝΦ εγγράφεται στη δύναμη της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ

  Ο ΣΟΝΦ εγγράφεται στη δύναμη της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ και ξεκινά τη δραστηριότητά του σε χώρο που  που παραχώρησε  ο Δήμος στο αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά, στη συνοικία των Απομάχων

 • Ο ΣΟΝΦ δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του απέναντι στην Ένωση Αρμενίων Αθλητών

  Στις 16 Γενάρη ο ΣΟΝΦ δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του απέναντι στην Ένωση Αρμενίων Αθλητών για το Διασυλλογικό Κύπελλο Αττικής και νικά με σκορ 4-0. Την ομάδα του απάρτιζαν οι Λουκάς Κονιστής, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Σταυρόπουλος και Ευμορφία Κοντιώτη.

  Ο αείμνηστος Σπύρος Λοβέρδος δωρίζει στον νεοϊδρυθέντα ΣΟΝΦ  πολύτιμο σκακιστικό και αρχειακό υλικό συμπεριλαμβανόμενων εκδόσεων μεγάλης ιστoρικής σημασίας όπως η πρώτη έκδοση των κανονισμών σκακιού από την ΕΣΟ, τα πρώτα τεύχη του «Σκακιστή» και μια συλλογή παρτίδων του Μπλακμπουρν έκδοσης 1899!

 • Πραγματοποιείται το 1ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Νέας Φιλαδέλφεια

  Στις  18/2/2006  πραγματοποιείται το  1ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Νέας Φιλαδέλφεια με τη συμμετοχή 120 παιδιών, στο χώρο του 1ου Γυμνάσιου – Λύκειου.

 • Ο Γιώργος Χιονάς προκρίνεται στην τελική φάση των Πανελληνίων Ατομικών Πρωταθλημάτων

  Ο Γιώργος Χιονάς προκρίνεται στην τελική φάση των Πανελληνίων Ατομικών Πρωταθλημάτων στην κατηγορία κάτω των 10 ετών (25 Ιούνη – 1 Ιουλίου 2007 στην Καλλιθέα Χαλκιδικής). Είναι η πρώτη φορά μετά το 1990 που αθλητής της Νέας Φιλαδέλφειας προκρίνεται στα τελικά των πανελλήνιων νεανικών πρωταθλημάτων στο σκάκι.

  Εκδίδεται η τρίμηνη “Σκακιέρα της Φιλαδέλφειας”, μοναδική έκδοση σε επίπεδο συλλόγου αυτή την περίοδο, που δυστυχώς η οικονομική κατάσταση μας ανάγκασε να αναστείλουμε το 2010.

 • Μεταφερόμαστε στη νέα μας έδρα.

  Ο ΣΟΝΦ αναδείχνεται ως ένας από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους στην Αττική. Με αγωνιστικές επιτυχίες, σημαντική δουλειά υποδομής και ανάπτυξης, τουρνουά αλλά και πολύπλευρη δραστηριότητα. Διαλέξεις, προβολές ταινιών, σκάκι στο Άλσος, μορφωτικές εκδηλώσεις αποτελούν μόνιμα στοιχεία του προγράμματος και των δραστηριοτήτων του.

  Τα αρχικά ολιγάριθμα παιδικά τμήματα μαζικοποιούνται ξεπερνώντας τα 70 παιδιά!

  Τα ανοικτά τουρνουά του ΣΟΝΦ, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, γίνονται πλέον θεσμός. Είναι από τις ελάχιστες -αν όχι η μοναδική- διοργάνωση στην Αττική χωρίς παράβολο συμμετοχής.

 • Ο ΣΟΝΦ διοργανώνει ην πανελλήνια τελική φάση του 2ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων

  Ο ΣΟΝΦ διοργανώνει, με την συνδρομή του Δήμου,  την πανελλήνια τελική φάση του 2ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων, της κορυφαίας νεανικής ομαδικής διοργάνωσης. Οι αγώνες φιλοξενούνται στο 4ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας και στέφονται από πολύ μεγάλη επιτυχία δείχνοντας τη δυνατότητα του ΣΟΝΦ να αναλαμβάνει διοργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

 • Πρωταθλητές στο ομαδικό πρωτάθλημα Β Εθνικής!

  Ο Χρήστος Τσαματσούλης 4ος πανελληνιονίκης στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα (Ε’ Δημοτικού).

  Οι Γιώργος και Θοδωρής Καλογριδάκης συμμετέχουν στα πανελλήνια τελικά ατομικά πρωταθλήματα κάτω των 14 και κάτω των 10, κατατασσόμενοι στη 15η και 11η θέση αντίστοιχα.

  Διοργανώνουμε τα Περιφερειακά Σχολικά Πρωταθλήματα Κεντρικού τομέα της Αττικής (ατομικό και ομαδικό) με  (271 συμμετοχές). Αναλαμβάνει την διοργάνωση και το 2011 με τις συμμετοχές να αγγίζουν τα  500 παιδιά!. Οι αγώνες γίνονται στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας.

  Στις  28 Απρίλη 2010  φιλοξενούμε σε μια μοναδική για τα ελληνικά χρονικά εκδήλωση τον GM Nigel Short , πρώην διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου και έναν από τους κορυφαίους σκακιστές παγκοσμίως. Πλήθος κόσμου, δεκάδες φίλοι του σκακιού όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ

 • Η νεανική ομάδα μας συμμετέχει για δεύτερη φορά στην τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων

  Η νεανική ομάδα μας συμμετέχει για δεύτερη φορά  στην τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων (4ου) στο  Βραχάτι της Κορινθίας 16-18 Δεκέμβρη 2011 κατακτώντας την  7η θέση. Μάλιστα, ακόμα και στον τελευταίο γύρο η ομάδα μας αγωνιζόταν στο 2ο ζευγάρι της κατάταξης διεκδικώντας μετάλλιο!

  Ο ΣΟΝΦ αγωνίζεται για πρώτη φορά στον Προκριματικό Όμιλο του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α Εθνικής Κατηγορίας (ΠΟΑ)

  6η θέση του Αλέξη Μανάγια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τυφλών και τη συμμετοχή του στο 7ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τυφλών.

  Ο Θοδωρής Καλογριδάκης βγαίνει 2ος στο ατομικό πρωτάθλημα Αττικής <12,  ισοβαθμεί στην 1η-2η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα (κατηγορία 6ης Δημοτικού) και πρώτο νικητής στην κατηγορία <12 στο Διεθνές Τουρνουά Παλαιοχώρας.

 • Χρονιά πολλών διακρίσεων για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες του ΣΟΝΦ

  Ο Γιώργος Καλογριδάκης αγωνίζεται με την εθνική μας ομάδα στην Σκακιστική Ολυμπιάδα νέων κάτω των 16  όπου η εθνική μας ομάδα βγήκε 6η, ισοβαθμώντας στις θέσεις 4-6με Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν – χώρες με πολύ ισχυρή σκακιστική παράδοση!Ο σκακιστής του ΣΟΝΦ συγκέντρωσε5 βαθμούς σε 8 αγώνες πραγματοποιώντας μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση, χάνοντας για πολύ λίγο το μετάλλιο στη σκακιέρα του!

  Εκπληκτική απόδοση των νεανικών σκακιερών μας στο πρωτάθλημα του ΠΟΑ. Ο Θοδωρής Καλογριδάκης σημειώνει το απαράμιλλο 9/9 (!), η Ελένη Μπαλάσκα 8,5/9  και “μόνο” 8/9 και 7/8 οι Μαρίνα Φαραντούρη και Γιώργος Καλογριδάκης.

  Αργυρό μετάλλιο στην Αττική και 4η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα <16 για τον Γιώργο Καλογριδάκη (μάλιστα με ισοβαθμία στη 2η θέση). Πολύ αξιόλογη αυμμετοχή του  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων <20!

  Αργυρό μετάλλιο ο Χρήστος Τσαματσούλης στο πρωτάθλημα αττικής <12 και πρόκριση στην τελική πανελλήνια φάση όπου τερμάτισε 15ος.

  Χρυσό μετάλλιο της Μαρίνας Φαραντούρη στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα (Α Γυμνασίου).

 • Η ανοδική πορεία των νέων σκακιστών συμπαρασύρει την ομάδα.

  Βγαίνουμε 4οι στον ΠΟΑ και για πρώτη φορά συμμετέχουμε στην τελική φάση της Α Εθνικής.  3 νίκες και 4 ήττες ήταν η συγκομιδή του ΣΟΝΦ στην παρθενική του εμφάνιση στην τελική φάση του 41ου ομαδικού πρωταθλήματος Α Εθνικής κατηγορίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο από 2-7 Ιουλίου 2013. Τον πρώτο πόντο του ΣΟΝΦ στην Α Εθνική σημείωσε ο Γιώργος Καλογριδάκης   επί του Φοίβου Χνάρα στην παρθενική εμφάνιση του ΣΟΝΦ απέναντι στον ΑΟ Κύδωνας Χανίων στις 2/7/2013.  Η πρώτη ομαδική νίκη του ΣΟΝΦ σημειώθηκε την επόμενη μέρα επί  του ΑΣ Αλικαρνασού με σκόρ 8-2.

 • Η ομάδα των παμπαίδων (<12) προκρίνεται στο final-8 της Αττικής και κατατάσσεται 6η.

  Η ομάδα των παμπαίδων (<12) προκρίνεται στο final-8 της Αττικής και κατατάσσεται 6η. Πρωταγωνιστής και πρώτος σκόρερ της μεγάλης ομαδικής προσπάθειας ο Νίκος Δεληγιάννης, με το εντυπωσιακό σκόρ 8 νίκες σε 8 αγώνες.

  Tη χρονιά αυτή χαρακτηίζει η πληθώρα διοργανώσεων (6 ανοικτά τουρνουά και 9 τουρνουά γρήγορου σκακιού), ενώ νέο ρεκόρ συμμετοχών (178!) σημειώνει το 9οσχολικό πρωτάθλημα Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας που συνδιοργανώθηκε με τη σχολή Χατζήβεη.

  Πραγματοποιούμε την 1η σκακιστική-περιηγητική μας εκδρομή στα βουνά της  Ευρυτανίας.

  Ο ΣΟΝΦ συμμετέχει με άλλα σωματεία στην πρωτοβουλία για το διασυλλογικό κύπελλο «Χειμώνας 2014» που διοργανώθηκε από σωματεία τα οποία δεν επιθυμούν να γίνεται κατηγοριοποίηση των συλλόγων στις ομαδικές διοργανώσεις με βάση τη δυνατότητα πληρωμής παραβόλου συμμετοχής.

  Τη χρονιά αυτή σημειώνεται μια αξιοσημείωτη εξωαγωνιστική επιτυχία. Όλοι οι γεννημένοι το 1996 σκακιστές του ΣΟΝΦ που κατά καιρούς  είχαν επανδρώσει τις ομάδες του, πέρασαν  σε πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας. Πρόκειται για τους οι Νίκος Δημητριάδης(ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ), Αναστασία Ζυγογιάννη (Ψυχολογία Καποδιστριακό), Λευτέρη Καλαφάτη(ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ), Γιώργο Καλογριδάκη(ναυπηγών ΕΜΠ) και Γιάννη Μίντζια(ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ).

  Και ένα παγκόσμιο ρεκόρ: Στις 18 Νοέμβρη 2014 ικατά τη διάρκεια του 8ου Φθινοπωρινού Όπεν έρχονται αντιμέτωποιο μεγαλύτερος και ο νεώτερος παίκτης του τουρνουά: Ο γεννημένος το 1924 κ. Σπύρος Λοβέρδος με τον νεαρό ο σκακιστή του ΣΟΝΦ Θωμά Θανάτη που έχει γεννηθεί το 2006. Τα 82 χρόνια και 9 μήνες που τους χωρίζουν αποτελούν ρεκόρ ηλικιακής διαφοράςμεταξύ αντιπάλων σε αθλητική αναμέτρηση στη χώρα μας, ενδεχομένως και διεθνώς!

 • Δευτεραθλητές ΠΟΑ!

  Δεύτερη συμμετοχή στην Τελική Φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α Εθνικής κατηγορίας στο Ρίο της Αχαϊας. Ο Θοδωρής Καλογριδάκης ολοκληρώνει το 2015 αήττητος σε όλες ομαδικές διοργανώσεις. Συνολικά παραμένει αήττητος σε 18 συνεχόμενους αγώνες.

  3η θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα γυναικών Αττικής, ενώ το Σχολικό Πρωτάθλημα–που συμπληρώνει πλέον 10 χρόνια – δημιουργεί νέο ρεκόρ με 190 συμμετοχές!

  Στα γεγονότα της χρονιάς  η αγωνιστική επανεμφάνιση του Τάκη Ταβλαρίδη, παλιού προέδρου και σκακιστή του ΑΟΝΦ, ο οποίος συμμετέχει στο 7ο Εαρινό Όπεν μετά από απουσία 30 χρόνων από το αγωνιστικό σκάκι.

 • Το δυναμικό του συλλόγου μετρά πάνω από 70 ενεργούς σκακιστές, ενώ τα τμήματα εκμάθησης σκακιού παρακολούθησαν 80 παιδιά.

  Ο Θοδωρής Καλογριδάκης κατακτά την 1η θέση στην κατηγορία των παίδων <16 στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιοχώρας.

  Το Δεκέμβρη του 2016 φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Λοβέρδος, εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού σκακιού που στάθηκε στο πλευρό του ΣΟΝΦ από την ίδρυση του. Σχετικό αφιέρωμα στον Σπύρο Λοβέρδο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

 • Η ομάδα μας βγαίνει 4η στον ΠΟΑ και αγωνίζεται εκ νεου στην τελική φάση της Α Εθνικής

  Ο Θόδωρής Καλογριδάκης σημειώνει 7 βαθμούς σε 8 αγώνες, λαμβάνει το χρυσό μετάλλιο στη σκακιέρα του (<20) για την απόδοσή του, το 1ο  μετάλλιο του συλλόγου στην Α΄ Εθνική. Την ίδια περίοδο αγωνίζεται στην τελική φάση του πανελλήνιου ατομικού πρωταθλήματος κάτω των 18 ισοβαθμώντας στις θέσεις 4-5.

  Η γυναικεία ομάδα του ΣΟΝΦ κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό πρωτάθλημα Αττικής.