Ο ΣΟΝΦ ζητά από την Ε.Σ.Ο. να ανακαλέσει την απόφαση θέσπισης τέλους ενεργότητας αθλητή

Κύριοι/ κυρίες,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. την απόφαση του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της 30/1/2022, που αφορά στην καθιέρωση ετήσιου τέλους ενεργότητας ύψους 10 ευρώ ανά αθλητή. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση, για την οποία δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση με τα σωματεία-μέλη της Ε.Σ.Ο. και η οποία είναι σαφέστατα αντιαναπτυξιακή και εισπρακτική θέτοντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στα ήδη επιβαρυμένα σωματεία. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, τόσο για τα σωματεία όσο και για τους σκακιστές και προσθέτει νέες δυσκολίες στη συμμετοχή τους σε αγώνες.

Το γεγονός ότι τα σωματεία πήραν κάποια οικονομική ενίσχυση από το κράτος (πολύ μεγάλο μέρος της οποίας θα αναλωθεί σε λειτουργικά έξοδα αλλά και υποχρεώσεις όπως οι αρχαιρεσίες με τη συμμετοχή δικαστικού αντιπροσώπου και η υποχρεωτική τροποποίηση των καταστατικών) μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν νομιμοποιεί την Ε.Σ.Ο. να επιβάλει νέα οικονομικά βάρη επιχειρώντας με έμμεσο τρόπο να ιδιοποιηθεί για λογαριασμό της μέρος της συμβολικής αυτής ενίσχυσης.

Η Ε.Σ.Ο. δεν έχει καμία συμβολή ή συμμετοχή στη διοργάνωση των κατά τόπους διασυλλογικών πρωταθλημάτων που διοργανώνουν οι ενώσεις, ούτε και στη διοργάνωση των διαφόρων τουρνουά των σωματείων, πολύ περισσότερο στην προσπάθεια ανάπτυξης του σκακιού που βασίζεται εξ ολοκλήρου στα σωματεία. Ακόμα και τα διεθνή τουρνουά στηρίζονται από τα σωματεία και τους σκακιστές που έρχεται σήμερα να χαρατσώσει.  Οι σκακιστές και τα σωματεία ήδη πληρώνουν συνδρομές στα σωματεία τους,  για την συμμετοχή τους σε τουρνουά και αγώνες, για την αξιολόγηση τους από τη FIDE ακόμα και στα πανελλήνια πρωταθλήματα και τους ομαδικούς αγώνες. Σε όσες δε διοργανώσεις είναι διοργανώτρια η Ε.Σ.Ο. οι συμμετέχοντες, σωματεία ή σκακιστές, καταβάλουν σημαντικά παράβολα.

Ρόλος της Ε.Σ.Ο. είναι να βοηθά και να στηρίζει τα σωματεία μέλη της και όχι να τα απομυζά και να θέτει προβλήματα και επιπρόσθετα εμπόδια. Η ανάπτυξη του σκακιού απαιτεί διαφορετική οπτική και νοοτροπία έξω από την πεπατημένη της εισπρακτικής λογικής που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και όχι επιβολή εισπρακτικών μέτρων με αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.

Αναμέναμε από την Ε.Σ.Ο. να ζητήσει έστω αυτά που δημόσια έχει υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία της ΓΓΑ (χρηματοδότηση από το στοίχημα των εθνικών ομάδων). Αντί για αυτό είδαμε η Ε.Σ.Ο. να απευθύνει στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονοµικών, τον Υφυπουργό Οικονοµικών και τον Υφυπουργό Πολιτισµού και Αθλητισµού, ανούσιες επιστολές-λιβανιστήρια  και την ίδια στιγμή να στέλνει το λογαριασμό στα σωματεία.

Σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα την απόφασή σας και αντί να απλώνετε τα χέρια σας στα ισχνά οικονομικά των σκακιστών και των σωματείων να διεκδικήσετε από την πολιτεία και αυτό που οφείλει να αποδώσει και αυτό που αξίζει το σκάκι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΝΦ