Ο ΣΟΝΦ για τις εκλογές της ΕΣΟ

Την Δευτέρα 29 Μαρτίου η ΕΣΟ προχωρά σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών της οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή). Οι αντιπρόσωποι των σωματείων θα αντιμετωπίσουν μια εκλογική διαδικασία αρκετά διαφορετική απ’ αυτήν που έχουν συνηθίσει. Από την μία, η αλλαγή στα μέσα πραγματοποίησης της (διαδικτυακά με χρονικό πλαφόν) και από την άλλη, η για πρώτη φορά εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου στις αρχαιρεσίες της ΕΣΟ.

Από μεριάς του ΣΟΝΦ συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές ο Νίκος Μπαλάσκας για το Διοικητικό Συμβούλιο και  ο Νίκος Σερετάκης για το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΟ.

Ο Νίκος Μπαλάσκας είναι Ομοσπονδιακός Μετρ, ενεργός σκακιστής για περισσότερα από 40χρόνια και διαιτητής. Είναι μέλος του Δ.Σ.  και γενικός αρχηγός  του ΣΟΝΦ  από ιδρύσεως του συλλόγου. Υπήρξε μέλος της προεθνικής νέων, και της συντακτικής επιτροπής του σκακιστικού περιοδικού “Diva Caissa” (1986-1987). Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ 2012-2016 με τη «Νέα Σκακιστική Κίνηση»

Ο Νίκος Σερετάκης είναι Ομοσπονδιακός Μετρ, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΣΟΝΦ. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ με τη «Νέα Σκακιστική Κίνηση» επί 12 συνεχόμενα έτη από το 2004 έως το 2016.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας πιστεύει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ως δικαίωμα για όλους, στον ευρύτερο κοινωνικό και διαπαιδαγωγικό του ρόλο. Θεωρεί ότι πρέπει να στηρίζεται από την πολιτεία, να βασίζεται σε ζωντανούς συλλόγους και σε δημοκρατικά οργανωμένο οικοδόμημα..

Για αυτό έχει διαχρονικά δραστήρια παρέμβαση στα διοικητικά του αθλήματός μας, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της παράταξης που διοικεί την ΕΣΟ τις τελευταίες δεκαετίες.

Έτσι αρκετά μέλη του ΣΟΝΦ έχουν διατελέσει μέλη των διοικήσεων της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ με την «Νέα Σκακιστική Κίνηση»: Οδυσσέας Βαζελάκης (πρόεδρος ΕΣΣΝΑ και μέλος ΔΣ ΕΣΟ), Ντίνα Σερετάκη (μέλος ΔΣ ΕΣΣΝΑ) Γιάννης Τσουκαράκης (μέλος ΔΣ ΕΣΣΝΑ και ΕΣΟ), Νίκος Σερετάκης (ΔΣ ΕΣΟ), Νίκος Μπαλάσκας (ΔΣ ΕΣΟ)

Οι εκλογές μπορεί εφέτος να διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όμως οι υποψήφιοι πέρα από πρόσωπα κρίνονται και ως  φορείς ιδεών και πρακτικών  που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του αθλήματός μας.. Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στα μέλη μας,  σε όσους αγωνίζονται να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα στο ελληνικό σκάκι.

 

Η Διακήρυξη της Νέας Σκακιστικής Κίνησης

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Η διοίκηση της ΕΣΟ συνέχισε αυτή την τετραετία την ίδια, γνωστή αδιέξοδη πολιτική, χωρίς αυτή τη φορά την ενοχλητική παρουσία της ΝΣΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σκοτάδι καλύπτει τις αποφάσεις που λήφθηκαν, τις συζητήσεις που έγιναν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα στη μεγαλύτερη ένωση, την ΕΣΣΝΑ, με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα της ΕΣΟ, δεν έχει γίνει συνέλευση εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία, καμία διαφάνεια στα οικονομικά της, αλλά ούτε κάποιο αγωνιστικό ή οργανωτικό σημείο ζωής, με πλήρη κάλυψη από την ΕΣΟ.

Τα σκακιστικά σωματεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο κακό, οι γονείς των νεαρών σκακιστών ως οικονομικά ευκατάστατοι που πρέπει να πληρώνουν για να παίζουν τα παιδιά τους, οι σκακιστές και οι σκακίστριες ως ντεκόρ σε πρωταθλήματα με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών χωρίς αγωνιστικά κριτήρια. Άμα πληρώνεις παίζεις, αυτή είναι η λογική της απερχόμενης διοίκησης.

Αυτά τα χρόνια είδαμε να φουντώνουν φαινόμενα σήψης και απαξίωσης σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα. Είδαμε να περικόπτεται ακόμη περισσότερο η κρατική επιχορήγηση, στην ΕΣΟ σημείωσε αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Είδαμε την γιγάντωση της γραφειοκρατίας εκ μέρους της ΓΓΑ, με ορατό τον κίνδυνο περιθωριοποίησης υπαρκτών σωματείων. Και μετά ήρθε κορωνοϊός και το οικοδόμημα των πολυπληθών οργανώσεων κατέρρευσε. Επί ένα χρόνο τα σωματεία είναι κλειστά, ελάχιστοι αγώνες έγιναν, οι προπονήσεις γίνονται μέσω διαδικτύου για όσους μπορούν. Ενώ τα σωματεία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, η ΕΣΟ επιμένει σε διοργανώσεις με υψηλά παράβολα

Που ήταν η Διοίκηση της ΕΣΟ όταν συνέβαιναν όλα αυτά; Ποια είναι η θέση της διοικούσας παράταξης; Στην Ελλάδα, ποια είναι η πρόταση της Ομοσπονδίας, ποιες κατευθύνσεις και στήριξη δίνει στα σωματεία; Με την σιωπή δεν λύνονται προβλήματα. Ούτε με την επιβολή παράβολου 30 ευρώ στην έκδοση δελτίων.

Αγωνιζόμαστε για να διατηρηθούν ζωντανά τα σωματεία, τα κύτταρα του σκακιστικού κόσμου. Για να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το σχέδιο και τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει ξανά η αγωνιστική δραστηριότητα με ασφάλεια ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Στο σκάκι, ως ερασιτεχνικό άθλημα που είναι, τα κυρίως ζητούμενα από την Ομοσπονδία, κατά την αντίληψή μας, είναι:

  • Να υπάρχει ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, που να προωθεί την ευγενή άμιλλα και την αξιοκρατία και να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα στους αθλούμενους.

  • Να υπάρχει συνεχής ενεργή στήριξη προς τα σωματεία, σε επίπεδο ενημέρωσης -τόσο σχετικά με το συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και σχετικά με τις εξελίξεις στο άθλημα- και υποστήριξης με κάθε είδους υλικό και ιδέες που θα βοηθούσε τα σωματεία στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του σκακιού.

  • Η γενικότερη οργάνωση αλλά και προώθηση του αθλήματος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, σύμφωνα και με τις νεότερες εξελίξεις και τάσεις παγκοσμίως.

  • Η ενεργή υποστήριξη των κορυφαίων αθλητών και των εθνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι γνωρίζουν πλέον πως αγωνιστικά εδώ και πολλά χρόνια η μόνη δύναμη που κινεί της διοργανώσεις είναι αυτή της αδράνειας, χωρίς ουδεμία νέα ιδέα ή πρωτοβουλία και ακολουθώντας μια συνεχώς φθίνουσα πορεία.

Η οποιαδήποτε υποστήριξη προς τα σωματεία είναι παντελώς ανύπαρκτη, και αυτά βασίζονται πλήρως στις μεταξύ τους επικοινωνίες και πρωτοβουλίες προκειμένου να αλληλοβοηθηθούν σε κάθε επίπεδο, ενώ για προώθηση του αθλήματος καθώς και υποστήριξη των εθνικών ομάδων μας προφανώς ούτε λόγος να γίνεται.

Οι εκλογές στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία γίνονται με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Πρέπει να αξιοποιηθεί, παρότι δεν είναι η απλή αναλογική, ώστε να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων που εκπροσωπούν ενεργά σκακιστικά σωματεία. Είναι καιρός, μετά από 40 χρόνια, να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα στην ΕΣΟ.

Η ισχυρή παρουσία στο ΔΣ τόσο της Νέας Σκακιστικής Κίνησης, όσο και άλλων ασχολούμενων με το σκάκι, με ιδέες και όρεξη για δουλειά, που αντιτάσσονται στο καθεστώς Μακρόπουλου–Ευσταθόπουλου-Γκορίτσα το οποίο είναι εμφανές πως έχει ολοκληρώσει εδώ και καιρό τον κύκλο του, είναι προϋπόθεση για να γυρίσει σελίδα στην ΕΣΟ και στο ελληνικό σκάκι

  • Ψηφίζουμε για ΕΣΟ που να στηρίζει τα σωματεία και όχι να τα απομυζά.

  • Ψηφίζουμε για αγωνιστικό πρόγραμμα που θα υπαγορεύεται από αγωνιστικά κριτήρια και όχι από εισπρακτική λογική

  • Ψηφίζουμε ανθρώπους που παίρνουν θέση απέναντι στα κακώς κείμενα, που αποδεδειγμένα έχουν παλέψει και έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια για τα σωματεία.

Η Νέα Σκακιστική Κίνηση στηρίζει:

Λιμβέριο Αγγελάκη για πρόεδρο της ΕΣΟ – Πέτρο Κολυβά για πρόεδρο της ΕΣΣΝΑ

Μάρτης 2021

Νέα Σκακιστικό Κίνηση

neaskakistiki@gmail.com