Γνωριμία με τον ΣΟΝΦ

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας ιδρύθηκε στα τέλη του 2003, ως επιστέγασμα της προσπάθειας να βρουν ξανά οι πολυάριθμοι φίλοι του πνευματικού αυτού αθλήματος ένα φιλόξενο χώρο για να ασχοληθούν, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχαγωγικά, με το σκάκι.

Το σκάκι ως άθλημα, τέχνη και επιστήμη

Το σκάκι δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι άθλημα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Συνδυάζει στοιχεία επιστήμης και τέχνης. Διέπεται από πολυπλοκότητα, αντικειμενικότητα, έλλειψη τύχης.

Στην αρχαιότητα και την αναγέννηση θεωρούνταν τρόπος αύξησης της πνευματικής ισχύος, στην Σοβιετική Ένωση ήταν μέσο για την άνοδο της πολιτιστικής και μορφωτικής στάθμης, στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ αξιοποιήθηκε για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η αξία του ως εξαιρετικού παιδαγωγικού μέσου.

Ο μεγάλος Αυστριακός λογοτέχνης Στέφαν Τσβάιχ – που τιτλοφόρησε το τελευταίο του αριστούργημα – «Σκακιστική νουβέλα» – έλεγε ότι αδικούμε το σκάκι όταν το ονομάζουμε παιχνίδι και αναρωτιόταν: «Δεν είναι άραγε μια επιστήμη κι αυτό, μια τέχνη, κάτι μετέωρο ανάμεσα στα δύο;».

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της μοντέρνας τέχνης στον 20ου αιώνα, ο ζωγράφος Ανρί Μαρσέλ Ντυσάν, θεωρούσε το σκάκι ως μια αυτοτελή μορφή τέχνης. Μάλιστα σημείωνε ότι η ομορφιά στο σκάκι είναι πιο κοντά στην ομορφιά της ποίησης παρά της ζωγραφικής. Διαμαρτύρονταν ότι η αγωνιστική πλευρά του σκακιού, το οποίο χαρακτήριζε «βίαιο σπορ», σκίαζε την αισθητική του.

Η αθλητική πλευρά του σκακιού υπογραμμιζόταν ιδιαίτερα από τον «πρύτανη» της σοβιετικής σκακιστικής σχολής, παγκόσμιο πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ, που προσέδιδε εξέχουσα σημασία στη φυσική προετοιμασία.

Στα παραπάνω στοιχεία φαίνεται η κοινωνική διάσταση του σκακιού, τα ιδιαίτερα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του που εκτόξευσαν τη δημοφιλία του στο πέρασμα των αιώνων και θεμελιώνουν το αίτημα για την στήριξή του από το κράτος καθώς και την ανάγκη να βασίζεται σε δραστήριους και υγιείς συλλόγους.

Το σήμα του ΣΟΝΦ σχεδιασμένο από τον φιλαδελφειώτη γραφίστα Δημήτρη Ζώη

Ένας από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο ΣΟΝΦ έχει αναδειχθεί σε ένα από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην Αττική με πανελλαδική αναγνώριση. Φιλοξενείται σε χώρο που ευγενικά έχει παραχωρήσει ο Δήμος με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Επιδιώκουμε τον συνδυασμό των αγωνιστικών και παιδαγωγικών παραμέτρων του πνευματικού μας αθλήματος. Επιμένουμε στη δωρεάν λειτουργία των προπονητικών τμημάτων, διατηρώντας ισορροπία μεταξύ μαζικών τμημάτων και τμημάτων προσανατολισμένων στο αγωνιστικό σκάκι.

Για ένα σωματείο σαν το δικό μας, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ποιότητα είναι η ποσότητα.

Εφόδια μας είναι τα στοιχεία της συλλογικής ανιδιοτελούς προσφοράς και του ερασιτεχνικού αθλητικού ιδεώδους που αποτέλεσαν τη βάση για την εδραίωσή του ΣΟΝΦ και την επιτυχημένη πορεία του.

Είχε δραστήρια παρέμβαση και συμβολή στη διοίκηση του ελληνικού σκακιού. Τέσσερα μέλη του,  διετέλεσαν μέλη του της ΕΣΟ. Ξεχωρίζει η θετική άσκηση της προεδρίας της ΕΣΣΝΑ από τον Οδυσσέα Βαζελάκη, πρόεδρο του ΣΟΝΦ.

Ο ΣΟΝΦ τοποθετήθηκε για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, καυτηρίασε τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και την κατηγοριοποίηση των αθλημάτων.  Αντέδρασε σε αρνητικές αποφάσεις της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ. Υπερασπίζεται τη θέση αρχής ότι στις διοργανώσεις πρέπει να πρυτανεύει το αγωνιστικό κριτήριο και όχι το εισπρακτικό.

Ο ΣΟΝΦ διατηρεί ιστοσελίδα που ενημερώνεται τακτικά, αξιόλογη βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς.

Αναπτύσσει  πολύπλευρη δραστηριότητα: με αγώνες, προπονήσεις, διαλέξεις, σκακιστικές εκδηλώσεις στο Άλσος,  ομιλίες μορφωτικού περιεχομένου, εκδρομές προβολές ταινιών.

Μεγάλη απήχηση είχαν οι ζωντανές μεταδόσεις στο εντευκτήριο του ΣΟΝΦ των αγώνων από σκακιστικές ολυμπιάδες, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων, παγκόσμια πρωταθλήματα και άλλων σημαντικών διεθνών σκακιστικών γεγονότων.

Κορυφαίο σκακιστικό γεγονός αποτέλεσε η διάλεξη του GM Nigel Short πρώην διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου και έναν από τους κορυφαίους σκακιστές παγκοσμίως, την Τετάρτη 28 Απρίλη 2010 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συμμετοχές σε Εθνικές Ολυμπιακές Ομάδες

Ο ΣΟΝΦ έχει την τιμή και τη χαρά να αποτελεί ταυτόχρονα κληρονόμο και συγγραφέα ορισμένων ιστορικών Ολυμπιακών στιγμών στο ελληνικό σκάκι. Στις τάξεις του έχει 4 παίκτες που έχουν αγωνιστεί με τις εθνικές μας ομάδες σε σκακιστικές ολυμπιάδες

  • Σπύρος Λοβέρδος: υπήρξε η ψυχή του σκακιστικού τμήματος της ΕΦΕΤ και των μεγάλων της τουρνουά τη δεκαετία του 1980. Πήρε μέρος στη σκακιστική Ολυμπιάδα της Μόσχας του 1956. Σημείωσε 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες στη 3η σκακιέρα. Έχει επίσης πάρει μέρος σε Βαλκανιάδες με την Εθνική μας. Μια παρτίδα του απέναντι σε ένα θρυλικό αντίπαλο: Σπύρος Λοβέρδος – Παλ Μπένκο, Ελλάδα – Ουγγαρία Ολυμπιάδα 1956 (Μόσχα).
  • Αλέξης Μανάγιας. 3 συμμετοχές σε σκακιστικές ολυμπιάδες τυφλών (1992, 1996 και 2008 όπου σημείωσε αντίστοιχα 1/5, 3,5/5 και 3,5/9)
  • Γιώργος Καλογριδάκης: Αγωνίστηκε στη Σκακιστική Ολυμπιάδα νέων κάτω των 16 το 2012 όπου η εθνική μας ομάδα βγήκε 6η.
  • Νικόλας Δεληγιάννης, Αγωνίστηκε το 2024 στη 20 Χειμερινή Ολυμπιάδα Κωφών όπου κατέκτησε την 8η θέση!

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στοιχεία για τις συμμετοχές τους και τα αποτελέσματά τους στους παρακάτω συνδέσμους Σπύρος ΛοβέρδοςΑλέξης ΜανάγιαςΓιώργος ΚαλογριδάκηςΝικόλας Δεληγιάννης

Σύλλογος ζωντανός, όχι απλά μια σκακιστική ομάδα

Το μυστικό της πορείας αυτής δε βρίσκεται στους υλικούς πόρους: αυτοί ποτέ δεν υπήρξαν αρκετοί.

Μυστικό του ΣΟΝΦ ήταν και είναι η ανιδιοτελής προσφορά και εργασία που καθημερινά δίνει σημαντικό μέρος των μελών του. Επιλέξαμε να φτιάξουμε σύλλογο, όχι απλώς μια ομάδα. Στήριγμα και δύναμη οι άνθρωποι του συλλόγου: μέλη, παίκτες, γονείς φίλοι.

Αποτελεί επιβεβαίωση αυτής της επιλογής η μαζική πλαισίωση του από παλιούς σκακιστές του ΑΟΝΦ που επανέρχονται στην ενεργή σκακιστική δράση μέσα από το ΣΟΝΦ.

Το ενδιαφέρον που συνεχίζουν να δείχνουν για την πορεία του συλλόγου σκακιστές που για διάφορους λόγους σταματούν την αγωνιστική ενασχόληση με το σκάκι.

Ο ΣΟΝΦ από την ίδρυση του επιδιώκει σταθερά την καλή συνεργασία με το Δήμο, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους συλλόγους και σωματεία της πόλης μας.