Απολογισμός 2023

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023

Το 2023 υπήρξε ένα δημιουργικό αγωνιστικά έτος για τον ΣΟΝΦ, ο οποίος έκλεισε την πρώτη 20ετία του με πολλές επιτυχίες τόσο στις ομαδικές διοργανώσεις, όσο και στις ατομικές προσπάθειες των αθλητών του. Διοικητικά εξασφαλίστηκε η λειτουργία του συλλόγου, η διοργάνωση των πρωταθλημάτων του, σημαντική υπήρξε και η συμβολή του ΣΟΝΦ σε θέματα που αφορούν το σκάκι γενικότερα.

Τον Φεβρουάριο έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Ταβλαρίδης, επί μια δεκαετία πρόεδρος του Α.Ο.Ν.Φ. (μετέπειτα “Άτταλος”). Επί προεδρίας του ο Α.Ο.Ν.Φ. καλλιέργησε και ανάπτυξε αρκετούς διαφορετικούς κλάδους άθλησης: ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο γυναικών, μπάσκετ, σκάκι. Όντας σκακιστής ο ίδιος, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ανάπτυξη του σκακιστικού τμήματος, συνέχεια του οποίου είναι ο ΣΟΝΦ.

Α. Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου

Το 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε συνολικά πέντε φορές. Παράλληλα, τα μέλη του διατήρησαν συνεχή επικοινωνία για την επίλυση θεμάτων που ανέκυπταν.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιήσαμε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση και την κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου, με την συμμετοχή πολλών μελών και φίλων του ΣΟΝΦ.

Με την έναρξη του νέου έτους, επαναφέραμε σε λειτουργία την ιστοσελίδα του ΣΟΝΦ ανανεωμένη.

Μέχρι τον Μάρτιο, ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την νομιμοποίηση του συλλόγου (κατάθεση οικονομικών στοιχείων, αποστολή ΑΜΚΑ αθλητών στην ΕΣΟ κλπ),. Τον Απρίλιο έγινε η επανεγγραφή στο μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ, από την οποία λάβαμε επιχορήγηση ύψους 1700€.

Τον Μάιο καταθέσαμε αίτηση επιχορήγησης των δραστηριοτήτων του ΣΟΝΦ στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, την οποία και επαναφέραμε αρκετές φορές μέχρι να εγκριθεί τελικά λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου.

Β. Παρεμβάσεις σε ΕΣΟ, ΕΣΣΝΑ, φορείς της πολιτείας.

Το 2023 λύθηκε το πρόβλημα του διοικητικού αδιεξόδου της ΕΣΣΝΑ με το διορισμός προσωρινής διοίκησης και πραγματοποίηση εκλογών. Πολλά θέματα παραμένουν άλυτα και προς αντιμετώπιση (προσαρμογή καταστατικού, αγωνιστικό πρόγραμμα). Ο ΣΟΝΦ, μαζί με άλλα σωματεία, έκανε παρέμβαση στην ΕΣΟ και την ΕΣΣΝΑ για τις αλλαγές που έγιναν τελευταία στιγμή στις κατηγορίες των ομαδικών πρωταθλημάτων.

Γ. Προπονητικά τμήματα

Στα πλαίσια της οργάνωσης των προπονητικών τμημάτων και της προετοιμασίας των αθλητών, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση προπονητών τον Ιούνιο ενόψει της έναρξης των θερινών πρωταθλημάτων και μία διευρυμένη συνάντηση προπονητών και του ΔΣ τον Σεπτέμβριο για το ξεκίνημα της χρονιάς.

Με την έναρξη της νέας περιόδου τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν οι επανεγγραφές των αθλητών στα προπονητικά τμήματα και τα μαθήματα ξεκίνησαν στο τέλος του ίδιου μήνα. Ο ΣΟΝΦ λειτουργεί πέντε παιδικά προπονητικά τμήματα και ένα τμήμα αρχαρίων ενηλίκων, καθώς και εργαστήριο μέσου και ανοιγμάτων για τα αγωνιστικά τμήματα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023

Τα γεγονότα της χρονιάς είναι αναμφίβολα η επιστροφή του ΣΟΝΦ στην μεγάλη κατηγορία, με την άνοδο στον Προκριματικό Όμιλο της Α Εθνικής, η συμμετοχή μας στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων μετά από 12 χρόνια και οι διακρίσεις σκακιστών και σκακιστριών μας στα νεανικά ατομικά πρωταθλήματα

Α. ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  • Πρωτάθλημα Β` Εθνικής

Με 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής , κερδίζοντας την πολυπόθητη άνοδο στον Προκριματικό Όμιλο της Α’ Εθνικής Κατηγορίας , την “σκακιστική Α2”. Μάλιστα, μέχρι το “στραβοπάτημα” του 8ου γύρου, ο ΣΟΝΦ παρέμενε αήττητος – και σταθερά πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα! Η άνοδος του ΣΟΝΦ ήταν πειστική και δίκαιη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχασε την άνοδο στην ισοβαθμία! Στυλοβάτες της ανόδου οι γυναικείες σκακιέρες, οι οποίες χάρισαν στην ομάδα συνολικά 21,5 βαθμούς σε 27 παρτίδες! Η Κωνσταντίνα Ντάλα και η 1 Μαρία Δάλλα αναδείχθηκαν τοπ σκόρερ , με την Κωνσταντίνα να παραμένει αήττητη σε 8 παρτίδες (5 νίκες, 3 ισοπαλίες) και τη Μαρία να σημειώνει 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Αήττητη και η Μυρτώ Σερετάκη με 3 /3 , πολύ καλή η εμφάνιση της Ελένης Μπαλάσκα η οποία παρά την κόπωση που έδειξε στους δύο τελευταίους γύρους, επιβεβαίωσε την ανοδική της πορεία. Καθοριστικές ήταν επίσης οι εμφανίσεις του Φρίξου Κωστέα και του Αναστάση Μωυσίδη στις νεανικές σκακιέρες. Στην σκακιέρα των παμπαίδων πολλές υποσχέσεις άφησε ο Χάρης Χιονίδης με 2,5 βαθμούς σε 5 αγώνες, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στους 3 αγώνες που αγωνίστηκε σημείωσε 2,5 πόντους !

Οι 16 σκακιστές που στελέχωσαν τις συνθέσεις του ΣΟΝΦ στο ομαδικό πρωτάθλημα Β Εθνικής και έκαναν το όνειρο της επιστροφής στην μεγάλη κατηγορία πραγματικότητα ήταν οι Καλογριδάκης Θοδωρής, Καλογριδάκης Γιώργος, Μπαλάσκας Νικος, Σερετάκης Νίκος, Δεληγιάννης Νικόλας, Χριστίδης Σάββας, Βαζελάκης Δημήτρης, Μπαλάσκα Ελένη, Ντάλα Κωνσταντίνα, Σερετάκη Μυρτώ, Δάλλα Μαρία, Κλειδαράς Αναστάσιος, Μωυσίδης Αναστάσης, Κωστέας Φρίξος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Χιονίδης Χάρης και Σερετάκης Γιώργος.

  • 15ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων

Η προκριματική φάση της Αττικής πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24 Σεπτεμβρίου 26 Νοέμβριου. Μέχρι και τον τελευταίο γύρο διεκδικούσαμε μια θέση στην τριάδα , αλλά η οριακή ήττα από την ΕΣΠ Οι Μαχητές μας περιόρισε στην θέση

Επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας των παιδιών μας ήταν η συμμετοχή της ομάδας μας στην τελική φάση του 15ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων. Είναι η 3η συμμετοχή του ΣΟΝΦ στην τελική φάση της σημαντικότερης ομαδικής διοργάνωσης νέων και η πρώτη μετά από απουσία 12 χρόνων! Οι τελικοί αγώνες έγιναν στην Καβάλα 14-17 Δεκεμβρίου και η ομάδα μας βγήκε 15η επί 20 συμμετοχών.

Ο ΣΟΝΦ συμμετείχε επίσης στο Ομαδικό Κύπελλο Αττικής “Σπύρος Μπίκος, το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κ16 και το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κ12, το Κύπελλο Αττικής. Συνολικά δηλαδή σε 6 ομαδικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις

Β. ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

  • Νεανικά Πρωταθλήματα

Στους προκριματικούς αγώνες της Αττικής (18 – 23 Απριλίου) συμμετείχαν 7 σκακιστές του ΣΟΝΦ. Ο Χάρης Χιονίδης πήρε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία παμπαίδων <10 με 5,5 βαθμούς σε 7 αγώνες.

Στην Πανελλήνια Τελική Φάση είχαμε 5 συμμετοχές επί συνόλου 317 αγωνιζόμενων (Χιονίδης, Γιαννόπουλος, Σερετάκης, Σερετάκη, Δάλλα). Ξεχωρίζουν οι επιτυχίες της Μυρτώς Σερετάκη (6η, παγκορασίδες Κ14) που έχασε το χρυσό στον τελευταίο γύρο και του Χάρη Χιονίδη (6ος παμπαίδες Κ10)

  • Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών (Κ20)

Πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα 18-24 Απριλίου. Πολύ κοντά στη διάκριση έφτασε η Μαρία Δάλλα, που η πίεση χρόνου στον τελευταίο γύρο της στέρησε μια θέση στην εξάδα. Στην πολυμελή αποστολή του ΣΟΝΦ συμμετείχαν επίσης οι Θωμάς Θανάτης, Στέφανος Μπαλάσκας, Αναστάσης Μωυσίδης, Ντάλα Κωνσταντίνα, Ντάλας Παναγιώτης και Μυρτώ Σερετάκη .

  • Πρωτάθλημα Στρατιωτικών Σχολών

Πραγματοποιήθηκε 2 – 4 Μαΐου 2023 στη σχολή ναυτικών δοκίμων. Δύο αθλητές του ΣΟΝΦ , ο Αναστάσιος και ο Δημήτρης Κλειδαράς αγωνίστηκαν με τις ομάδες της ΣΣΕ και ΣΣΑΣ αντίστοιχα , πραγματοποιώντας αξιόλογη εμφάνιση. Και οι δύο συγκέντρωσαν 6 βαθμούς σε 9 αγώνες

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας

Έλαβε χώρα 27 – 29 Νοεμβρίου. 3η θέση και χάλκινο για τον Γιώργο Καλογριδάκη του ΣΟΝΦ που υπηρετεί τη θητεία του στο πολεμικό ναυτικό.

  • 3ο Ατομικό Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα

Ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή 85 φοιτητών από σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κρήτης. Πρωταθλητής ο Νικόλας Δεληγιάννης του ΣΟΝΦ με 9/9! Από το ΣΟΝΦ αγωνίστηκαν και οι Κυβέρης Λουκάς, Νικητίδης Βασίλειος και Κουκής Νικόλαος

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 9 – 16 Ιουλίου έγινε το καθιερωμένο Διεθνές Τουρνουά Ικαρίας με τη συμμετοχή του Λουκά Κονιστή ο οποίος κατετάγη 17ος.

  • 1926 Ιουλίου διεξήχθη το Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας όπου αγωνίστηκε ο Νικόλας Δεληγιάννης.

  • 28 Ιουλίου – 4 Αυγούστου είχαμε το 32ο Διεθνές Τουρνουά Καβάλας όπου μετείχε πολυμελής αποστολή του ΣΟΝΦ αποτελούμενη από τους: Φρίξο Κωστέα, Μαρία Δάλλα, Σερετάκη Μυρτώ, Στέφανο Μπαλάσκα, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Αναστάση, Δημήτρη και Δανάη Μωυσίδη.

  • 5 – 11 Αυγούστου Ο Νικόλας Δεληγιάννης είχε άλλη μια καλή εμφάνιση στο Θερινό Διεθνές Οπεν της Πράγας με 6/9

Δ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΝΦ

Τον Ιούνιο διοργανώσαμε το Θερινό Νεανικό Τουρνουά «20 χρόνια ΣΟΝΦ»,

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Πρωτάθλημα «Σπύρος Λοβέρδος», το οποίο και ολοκλήρωσε διοργανωτικά την χρονιά.

Διοργανώσαμε 5 Τουρνουά Ράπιντ

Το 2023 ο ΣΟΝΦ είχε 41 ενεργούς σκακιστές και σκακίστριες που έδωσαν συνολικά 552 αγώνες.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 διοργανώσαμε σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (BLS) και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτη για τους γονείς, αθλητές και φίλους του ΣΟΝΦ. Εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Ντάλας μέλος ΔΣ του ΣΟΝΦ και η Κωνσταντίνα Ντάλα, αθλήτρια του ΣΟΝΦ, εκπαιδευτές του European Resuscitation Council

Ο Σύλλογος επιβεβαίωσε το 2023 την ανοδική του πορεία και μπήκε στο 2024 με αισιοδοξία και υψηλές προσδοκίες, έτος όπου συμπληρώνονται 45 χρόνια αγωνιστικού σκακιού στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας.

Ιανουάριος 2024

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα