Ο Νικόλας Δεληγιάννης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα Κωφών!

Ο Νικόλας Δεληγιάννης του ΣΟΝΦ βρίσκεται από την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 20η Χειμερινή Ολυμπιάδα Κωφών (2-12 Μαρτίου) αγωνιζόμενος στο άθλημα του σκακιού. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο κ. Τάκης Κορδονούρης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ).

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το σκάκι καθώς είναι η πρώτη φορά που εντάσσεται στο κανονικό πρόγραμμα Ολυμπιάδας. Μέχρι στιγμής διεξάγονται ξεχωριστές Σκακιστικές Ολυμπιάδες και η αναγνώριση του σκακιού ως Ολυμπιακού Αθλήματος παραμένει διεκδίκηση όλου του σκακιστικού κόσμου.

Ο Νικόλας Δεληγιάννης με τον επικεφαλής της αποστολής κ Τάκη Κορδονούρη

Ετσι ο παίκτης του ΣΟΝΦ και του Παναθλητικού Ομίλου Κωφών έχει τη χαρά και την τιμή να είναι ο πρώτος Έλληνας σκακιστικής που συμμετάσχει σε αυτό το βήμα.

Ο Νικόλας Δεληγιάννης γίνεται ο 4ος αθλητής του ΣΟΝΦ που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Ολυμπιάδα. Έχουν προηγηθεί ο αείμνηστος Σπύρος Λοβέρδος (Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1956, Μόσχα), ο Αλέξης Μανάγιας (τρεις συμμετοχές με την Εθνική μας Ομάδα σε Σκακιστικές Ολυμπιάδες Τυφλών!) και ο Γιώργος Καλογριδάκης που έλαβε μέρος στην Σκακιστική Ολυμπιάδα κάτω των 16 του 2012 όπου η Εθνική μας Ομάδα βγήκε 6η!

Παραθέτουμε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ

Νίκος Δεληγιάννης: «Στόχος μου είναι να ζήσω την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων» (pics)

1 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2024

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, θα είναι παρούσα και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες στο Ερζερούμ, της Τουρκίας (2-12 Μαρτίου). Παρούσα με ένα άθλημα περισσότερο πνευματικό παρά σωματικό. Το σκάκι κρατά το νου υγιή, αλλά και σωματικά όταν μια παρτίδα κρατά ώρες, θέλει να έχει την αντοχή του. Το σκάκι πλέον συμπεριλαμβάνεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών με την ΕΟΑΚ να διαθέτει αθλητή. Ο Νίκος Δεληγιάννης έχει μόλις ένα χρόνο, που αγωνίζεται με τα εθνικά χρώματα, αλλά έχει καταφέρει πολλά και δεν σταματά εδώ. Λίγο πριν φύγει για την Τουρκία μαζί με τον Σύμβουλο της Ομοσπονδίας Τάκη Κορδονούρη (σ.σ αναχώρησαν σήμερα ξημερώματα Παρασκευής, 1/3) , μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ, για τη συμμετοχή του, αλλά και ως που φθάνουν τα όνειρά του…

Αγωνίζεστε χρόνια στην Ομοσπονδία; Έχετε συμμετάσχει  και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα Κωφών;

Ν. Δ: «Στην Ομοσπονδία εντάχθηκα σχετικά πρόσφατα, το 2022, καθώς τότε έμαθα για την ύπαρξη της. Έχω αγωνιστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2022 στην Ισπανία όπου κατέλαβα την 6η θέση σε ισοβαθμία με τον πέμπτο».

Πως χάσατε την ακοή σας και πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το σκάκι;

Ν. Δ: «Γεννήθηκα κωφός, και σε ηλικία 3,5 ετών έκανα χειρουργείο για κοχλιακό εμφύτευμα στο δεξί αυτί. Η πρώτη μου επαφή με το σκάκι ήταν στο σπίτι βλέποντας τα αδέρφια μου να παίζουν σκάκι. Έτσι, όλη αυτή η κατάσταση μου κέντρισε το ενδιαφέρον και σε ηλικία 7 ετών γράφτηκα στο τμήμα σκακιού του σχολείου μου, όπου και με ανέλαβε μια εξαιρετική προπονήτρια, η οποία δε μου άφησε περιθώρια να το βαρεθώ».

Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στο σκάκι κωφών; Για παράδειγμα στους τυφλούς αθλητές  η σκακιέρα είναι ανάγλυφη, στους κωφούς αθλητές υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό;

Ν. Δ: «Στο σκάκι κωφών η βασική διαφορά με το σκάκι ακουόντων είναι ότι πρέπει, κατά τη διάρκεια της παρτίδας, ο αθλητής να αγωνίζεται χωρίς ακουστική υποβοήθηση. Κατά τ’ άλλα καμία διαφορά δεν υπάρχει με το σκάκι ακουόντων».

Όταν ασχοληθήκατε με το σκάκι πιστεύατε ότι θα πάρετε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών και μάλιστα Χειμερινούς;

Ν. Δ: «Φυσικά και όχι, δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό το γεγονός ότι μπορεί να συμμετάσχω κάποια στιγμή σε Ολυμπιακούς! Βλέπω από μικρός στη τηλεόραση Ολυμπιακούς Αγώνες και πάντα αναρωτιόμουν πως είναι το συναίσθημα του να είσαι μέρος αυτού, καθώς είναι μεγάλη η τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Ποτέ δε φαντάστηκα ότι ένα όνειρο όπως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Γνωρίζετε τους αντιπάλους σας; Ξέρετε σε τι επίπεδο είναι; Με κάποιους από αυτούς έχετε ξαναπαίξει;

Ν. Δ: «Γνωρίζω μερικούς από τους αντιπάλους μου και έχω ήδη προετοιμαστεί καθώς το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο τοπ 50 παγκοσμίως. Στο πανευρωπαϊκό στην Ισπανία έχω έρθει αντιμέτωπος με ορισμένους από αυτούς οπότε θα χαρώ να τους δω τώρα και στην Τουρκία. Ειδικότερα ο αντίπαλος που δε πρόκειται να ξεχάσω είναι το νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος είναι GRANDMASTER (GM) (o ανώτερος τίτλος που μπορεί να λάβει σκακιστής), ο Ισραηλινός Yehuda Gruenfeld. Είχα την τύχη να παίξω μαζί του μια επική παρτίδα. Για την ιστορία, παρόλο που μου πρότεινε ισοπαλία στη διάρκεια της παρτίδας, αρνήθηκα την ισοπαλία νομίζοντας ότι έχω τύχη νίκης και τελικά έχασα!».

Με τι στόχους πηγαίνετε στην Τουρκία, αλλά και με τι θα είστε ευχαριστημένος;

Ν. Δ: «Ο πρώτος και βασικότερος στόχος μου είναι να ζήσω αυτή την εμπειρία στο μέγιστο. Στο αγωνιστικό σκέλος, στόχος μου είναι να καταλάβω καλύτερη θέση από την αρχική μου κατάταξη με βάση τη δυναμικότητα. Όσο για το με τι θα είμαι ευχαριστημένος, όπως όλοι ονειρεύομαι…το χρυσό!».

Πηγή: https://hafdeaf.gr