H Σκακιστική Επικοινωνία διοργανώνει το 4ο νεανικό ανοιχτό ατομικό σκακιστικό τουρνουά rapid «Επικοινωνίας» με διεθνή αξιολόγηση. To τουρνουά θα διεξαχθεί στο εντευκτήριο του συλλόγου την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014. Ώρα έναρξης 11.00π.μ.Αναλυτικά:

 

Διασυλλογικό Κύπελλο

«Χειμώνας 2014»

Συμπληρωματική προκήρυξη

Διοργανώνεται φιλικό τουρνουά ομάδων με εθνική αξιολόγηση, τις ημερομηνίες των εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ελβετικό σύστημα 7 γύρων

 

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων.

Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται :

1ος γύρος, Κυριακή       19/1/2014,    ώρα 10:30

2ος γύρος, Κυριακή       26/1/2014,    ώρα 10:30

3ος γύρος, Κυριακή         2/2/2014,   ώρα 10:30

4ος γύρος, Κυριακή         9/2/2014,   ώρα 10:30

5ος γύρος, Κυριακή       16/2/2014,    ώρα 10:30

6ος γύρος, Κυριακή       23/2/2014,    ώρα 10:30

7ος γύρος, Κυριακή         9/3/2014,   ώρα 10:30

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα προκύψει με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τετάρτη 15/1/2014 στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Νέας Φιλαδέλφειας στις 7.30μμ.

10. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΑ

Διευθυντής Αγώνων είναι ο Κόκκορης Χρήστος

Τα εντός έδρας σωματεία υποχρεούνται:

·Να γνωστοποιούν άμεσα το αποτέλεσμα και να στέλνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) το φύλλο αγώνα στον επικεφαλής διαιτητή Βαζελάκη Οδυσσέα τηλ. 69 36877326, e-mailodvazelalis@gmail.comή στο φαξ της ΕΣΟ 210 9221620.

·Να προσκομίζουν στην Ε.Σ.Ο., τα πρωτότυπα φύλλα αγώνων.

11.    ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων.

Η ένσταση μπορεί να υποβληθεί το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, στον οποίο αναφέρεται.

Η Επιτροπή Ενστάσεων  αποτελείται από τους  Γερούκαλη Αθανάσιο, Δουμπό Μάριο και Κορρέ Ευάγγελο.  Αναπληρωματικά μέλη: Πιλάλης Χρήστος, Κέφαλος Κοσμάς.

 

 

Η οργανωτική επιτροπή.

 

1ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

(ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ)

Ελάτε να γνωρίσετε τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού!

Μια πρωτότυπη, για τα δεδομένα της χώρας μας, διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 (ώρα 11.00-13.30), με την ελπίδα να καθιερωθεί και να πάρει σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι: Πρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που

α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα

β) θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε διάφορες ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 12 προβλήματα, δύο από κάθε «επίσημη» κατηγορία (ορθόδοξα δύο, τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα μισά προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα άλλα μισά είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών. Φυσικά πολύ χρήσιμο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν κάπως εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο βαθμολόγησης, τις συνθήκες κλπ. Εξαιρετικό σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη «η συνωμοσία των λυτών»: http://www.skakistiko.com/?p=13788

 

Εξ άλλου έχει ήδη σταλεί στους κατά τόπους διοργανωτές και άλλο σχετικό κατατοπιστικό κείμενο.

 

Συνοπτική περιγραφή

Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης τοποθετεί τιςθέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται ( μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπαθεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια. Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο.

 

Βαθμολόγηση, βραβεύσεις, Elo

Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακαςβαθμολογίας. Εξαρτάται από τις συμμετοχές, αλλά πιθανότατα τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές Elo (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται). Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος (μέχρι 18 ετών) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια. Οι κατά τόπους Διευθυντές Αγώνων μπορούν προαιρετικά να βαθμολογήσουν (ανεπίσημα) σε τοπικό επίπεδο τους λύτες της πόλης τους και να τους βραβεύσουν ανάλογα.

 

Ώρα έναρξης

Για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις) η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί αυστηρά. Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να έχουν το χρόνο να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.

 

Πόλεις όπου θα διεξαχθούν Διαγωνισμοί :

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας (στη λύση σκ. προβλημάτων) 2011 και 2013 Νίκος Μενδρινός (στοιχεία επικοινωνίας πιο πάνω) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την παραπάνω προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ. Νίκο Μενδρινό, Χάρη Φουγιαξή και Δημήτρη Σκυριανόγλου.

 

Διοργανώνεται φιλικό τουρνουά ομάδων με εθνική αξιολόγηση, τις ημερομηνίες των εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων.


Οι αγώνες οργανώνονται από σωματεία που δεν επιθυμούν να γίνεται κατηγοριοποίηση των ομάδων στα διασυλλογικά πρωταθλήματα με βάση τη δυνατότητα πληρωμής παραβόλου συμμετοχής. Περαιτέρω, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την προοπτική επέκτασης της τακτικής αυτής και σε νεανικά διασυλλογικά πρωταθλήματα, πόσω μάλλον όταν η ίδια η εφαρμογή του παραβόλου, η σκοπιμότητά του, αλλά και το ύψους που αυτό μπορεί να κυμαίνεται δεν έχει συζητηθεί σε κάποια Γενική Συνέλευση, ούτε έχει ζητηθεί η γνώμη των σωματείων, παρά την προφανή σοβαρότητά του.

Το τουρνουά είναι ανοικτό για όλα σωματεία της Αττικής, τα οποία και καλούμε να συμμετάσχουν ή και να βοηθήσουν στη συνδιοργάνωσή του.

1.ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΑΕΚ, ΑΜΦΟΑΦΟΑΝ, Α.Σ.ΠοδοσφαίρουΤυφλωνΚΕΡΑΥΝΟΣ”, ΔΗΚΕΠΑνωΛιοσίων, ΕΕΦΑΣΆνωΒριλησσίων, ΣΜΑΟΚαισαριανής, ΣΟΜοσχάτο, ΣΟΠαγκρατίου, ΣΟΑγ.Παρασκευής, ΣΟΠετρούπολης, ΣΟΙκαρίας, ΣΟΝέαςΦιλαδέλφειας.

2.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αντωνιάδης  Κωνσταντίνος, Δουμπός Μάριος, Πρασσάς Γιώργος, Μπαλασκας Νίκος, Καράλη Τάνια, Κέφαλος Κοσμάς, Πιλάλης Χρήστος, Λάμπρου Ιωάννης, Ψυρρόπουλος Δημήτρης.

3.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το σύστημα αγώνων θα καθοριστεί από τον τελικό αριθμό συμμετοχών.

·Αν οι συμμετέχουσες ομάδες είναι μέχρι 8, θα διεξαχθεί με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων

·Αν οι συμμετέχουσες ομάδες είναι περισσότερες από 8, θα διεξαχθεί ελβετικό 7 γύρων

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξάγονταιστις έδρες των σωματείων.

Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται :

1ος γύρος, Κυριακή 19 / 1 / 2014, ώρα 10:30

2ος γύρος, Κυριακή 26 / 1 / 2014, ώρα 10:30

3ος γύρος, Κυριακή 2 / 2 / 2014, ώρα 10:30

4ος γύρος, Κυριακή 9 / 2 / 2014, ώρα 10:30

5ος γύρος, Κυριακή 16 / 2 / 2014, ώρα 10:30

6ος γύρος, Κυριακή 23 / 2 / 2014, ώρα 10:30

7ος γύρος, Κυριακή 9/ 3 / 2014, ώρα 10:30

Αίτημα ομάδας για χρονική μετάθεση αγώνα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Διευθυντή Αγώνων για τεκμηριωμένα πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αντίπαλου σωματείου. Ο αγώνας θα πρέπει να παιχτεί οπωσδήποτε πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα του αντίστοιχου γύρου.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 90 λεπτά , με προσθήκη 30΄΄ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

6.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία που ανήκουν στην ΕΣΣΝΑ και σε άλλες περιοχές με όσες ομάδες επιθυμούν.

7. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ- ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι εξαμελής (6).

1η – 6η σκακιέρα, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία

Οι σκακιστές και σκακίστριες δηλώνονται με την εξής σειρά κριτηρίων:

α. Βαθμός αξιολόγησης (ΕΛΟ) από τον εθνικό πίνακα αξιολόγησης Α’ Εξαμήνου (Αλλοδαποί/Κοινοτικοί σκακιστές κατατάσσονται κατ’ εξαίρεση με βάση το διεθνές τους Έλο Ιανουαρίου 2014)

β. Εθνικός Τίτλος (κατά σειρά ΕΜ ΟΜ ΥΜ και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ. Αριθμός Μητρώου ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος).

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα προκύψει με κλήρωση.

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

8. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

8.1. Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους, ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5), μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Η νικήτρια ομάδα βαθμολογείται με 2 βαθμούς, σε περίπτωση ισοπαλίας οι δύο ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό, ενώ η ηττημένη ομάδα παίρνει 0 βαθμούς.

8.2. Ομάδα που δεν αγωνίζεται σε τρεις σκακιέρες μηδενίζεται άνευ αγώνος.

8.3. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και πόντους όσες οι σκακιέρες ( 6-0 ή 0-6 ),

8.4. Σε περίπτωση που ομάδα κληρωθεί bye βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3.5 πόντους

9. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Για την τελική κατάταξη του ελβετικού χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

· Βαθμοί,

· Κατάταξη (βαθμοί, πόντοι) του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε.

· Σύνολο πόντων

· Κριτήριο Bucholtz (με άθροισμα πόντων),

· Κλήρωση.

10. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΑ

10.1. Ο Διευθυντής Αγώνων θα οριστεί από τα συμμετέχοντα σωματεία και θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη.

10.2. Τους αγώνες διαιτητεύουν διαιτητές με ευθύνη των εντός έδρας σωματείων.

10.3. Επικεφαλής Διαιτητής ορίζεται ο κ.Βαζελακης Οδυσσέας.

10.4. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν τον αγωνιστικό χώρο.

10.5. Τα εντός έδρας σωματεία υποχρεούνται:

10.5.1. Να γνωστοποιούν άμεσα το αποτέλεσμα στον Διευθυντή Αγώνων.

10.5.2. Να στέλνουν το αντίγραφο του Φύλλου ΑγώναστονΕπικεφαλής Διαιτητή.

10.5.3. Να προσκομίζουν στην Ε.Σ.Ο., τα πρωτότυπα φύλλα αγώνων.

11.    ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

11.1.Κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων.

11.2.Η ένσταση μπορεί να υποβληθεί το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, στον οποίο αναφέρεται

11.3.Επιτροπή Ενστάσεων. θα αποτελειται απο 3 τακτικα μελη και 2 αναπληρωματικά.Η επιτροπή ενστάσεων θα αποφασιστεί από τα συμμετέχοντα σωματεία και θα συμπεριλαμβάνεται στην συμπληρωματικη προκήρυξη.

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι και τις 14/1/2014 στο τηλ. 6936877326 κ.Βαζελάκης ή στο mail: tkarali@windowslive.com

Με τη δήλωση συμμετοχής το σωματείο αποδέχεται πλήρως και χωρίς επιφύλαξη όλους τους όρους της προκήρυξης.

13. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι Κανονισμοί των Ομαδικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. και της Ε.Σ.Ο., καθώς και οι οδηγίες της Κ.Ε.Δ..

 

 

Φάση του 1ου ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΦΙΛΙΑΣ & ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Αφιερωμένο στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη.


Η Ε.Σ.Σ.Κ.Ε και ο Σκακιστικός Όμιλος ΣΑΧ Θεσσαλονίκης προκηρύσσουν την διοργάνωση του σκακιστικού φεστιβάλ «ΦΙΛΙΑΣ & ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ». Διοργανωτές είναι τα σωματεία που θα συμμετέχουν. Στη λίστα των διοργανωτών θα προστίθενται όλα τα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε δύο περιόδους.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στον Αγιόκαμπο Λάρισας στο ξενοδοχείο Golden Beach Hotel από τις 26 έως 28 Οκτωβρίου 2012. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας από 16 έως 18 Μαρτίου 2013 στο ίδιο μέρος.

Σκοπός του τουρνουά είναι οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που οφείλουμε να αναπτύξουμε μεταξύ των σκακιστικών σωματείων της χώρας, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες αλλά και φυσικά να παίξουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Σας περιμένουμε όλους για μία διαφορετική σκακιστική εμπειρία. Αυτό το τουρνουά δεν το διοργανώνουν άλλοι για εμάς, αλλά εμείς για όλους τους άλλους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΕΣΣΚΕ - Σ.Ο. ΣΑΧ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Η προκήρυξη ΕΔΩ


 

 
Περισσότερα Άρθρα...